DOCUMENTAIRE TOS

In samenwerking met Haags Productiebedrijf en journaliste Renate van der Zee werk ik aan een documentaire over kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Taalontwikkelingstoornissen komen heel veel voor, en hebben grote gevolgen voor kinderen èn volwassenen. Het gekke is dat de meeste mensen niet weten wat het is.

En dat terwijl iedere leraar ermee te maken krijgt, want naar schatting zitten er in elke klas van 30 kinderen, 1 à 2 kinderen met een taalontwikkelingstoornis (TOS). Het komt dus vaker voor dan ADHD en autisme.

Door middel van een documentaire wil ik meer aandacht en begrip voor dit probleem vragen. Ik vind het erg belangrijk dat TOS meer bekendheid krijgt en ik denk dat mijn film daaraan kan bijdragen.

Een taalontwikkelingsstoornis is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Het betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Kinderen met een TOS hebben grote moeite met praten of het begrijpen van taal. Verder lijkt er niets met ze aan de hand. Een TOS is een onzichtbare handicap.

Hoe is het om op te groeien als je geen woorden kunt geven aan je gevoelens, wensen of behoeftes? Of, als jij geen chocola kunt maken van wat een ander tegen jou zegt?

Gezocht: ouders met kinderen met een TOS

Voor deze docu zoek ik ouders met een kind met een TOS, die mij meer willen vertellen over wat dit probleem voor hen en hun kind betekent. Wil je meewerken of wil je eerst meer over mijn project weten? Mail me dan op documentairetos@gmail.com.

Social Run

Stichting Social Run subsidieert de totstandkoming van onze film. Deze stichting heeft als doelstelling het bevorderen van een inclusieve samenleving, waarin alle mensen worden geaccepteerd in hun mogelijkheden, kwetsbaarheden en eigenaardigheden. Een samenleving waarin iedereen de kans krijgt zijn potentieel te verwezenlijken en mee kan doen.

Team

Regie en Fotografie: Roos Koole

Ik werk als fotografe, en ben gespecialiseerd in portretten en projecten rond de zorg, het onderwijs en cultuur. Ik studeerde Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en werkte daarna als beeldredacteur bij het ANP.

Redactie & Productie: Renate van der Zee

Renate is journaliste en reseacher, met de focus op maatschappelijke onderwerpen. Renate werkt onder meer voor NRC Handelsblad, Opzij, The Guardian en Al Jazeera.

Camera en Edit: Het Haags Productiebedrijf

Dit Haagse mediaproductiebedrijf maakt al 15 jaar persoonlijke documentaires, bedrijfsfilms, commercials, televisie-uitzendingen en reclames met een vast team van cameramensen, editors, regisseurs en presentatoren.