Kinderen van weinig woorden

De documentaire Kinderen van weinig woorden vertelt een ontroerend verhaal over Jurre en zijn zus Jikke. Op het oog twee gewone tieners die naar school gaan, een bijbaantje hebben en sporten. Maar dit is niet vanzelfsprekend, want Jikke en Jurre hebben een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zij vinden het moeilijker om zich te uiten met woorden dan de gemiddelde tiener. Ook begrijpen ze vaak maar twee of drie woorden uit een zin die iemand tegen hen zegt. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Een gewone schooldag is voor hen bijvoorbeeld al zo vermoeiend dat ze bij thuiskomst meteen in bed duiken.

Jikke en Jurre hadden een moeizame kindertijd waarin ze zich anders gedroegen dan andere kinderen. Maar lange tijd begreep niemand wat er aan de hand was. Pas toen ontdekt werd dat ze allebei een TOS hadden, vielen de puzzelstukjes op hun plaats.

Dankzij professionele hulp en de vindingrijkheid van hun moeder, vinden Jikke en Jurre nu hun weg op school, op hun werk en in de contacten met de mensen om hen heen. Hoe is het om op te groeien als taal niet vanzelfsprekend is?

Vertoningen

11 oktober 2022 RTV Utrecht

15 oktober WereldTosdag, Amersfoort

2023 TV West

Met dank aan

Stichting Social Run en fonds Kind & Handicap subsidieren de totstandkoming van deze film.

Team

Regie: Roos Koole

Redactie & Productie: Renate van der Zee

Camera: Mink Pinkster

Geluid: Michiel de Boer

Montage: Chiel Verbakel, Jeroen Langerak & Roos Koole